Szkoła Podstawowa nr 4 w Dębicy

SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO

Klasa 2b postanowiła świętować Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.

 

Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów, a my postanowiliśmy w tym dniu przygotować samodzielnie pyszne i zdrowe sałatki owocowe. O owocach drugoklasiści wiedzą już bardzo dużo - są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zawierają dużo witamin, które chronią i wzmacniają nasz organizm. Po krótkiej pogadance, dzieci przystąpiły ochoczo do pracy - przywdziały fartuszki, umyły dokładnie ręce i zabrały się za krojenie, uprzednio umytych, owoców. Uczniowie wybrali i przynieśli swoje ulubione owoce. Na szkolnych ławkach królowały jabłka, gruszki, śliwki, ale nie zabrakło też bananów, mandarynek, pomarańczy, winogron, kiwi oraz ananasa.

Robienie sałatki owocowej okazało się wielką frajdą i zabawą, co widać na załączonych zdjęciach, a degustacja była najbardziej przyjemnym momentem zajęć. My już wiemy jak ważne jest zdrowe żywienie i jak wartościowym składnikiem diety są owoce.